HEM
OM MIG
TJÄNSTER
VARFÖR VÄRDERA?
ÄDELSTENAR, SMYCKEN & KLOCKOR
TIPS
KONTAKTA MIG

ÄDELSTENAR, SMYCKEN & KLOCKOR

Ädelstenar
-Vad är det för sten? Är den äkta? Vad är den värd? Dessa frågor tillhör de allra vanligaste när det gäller exempelvis lösa ädelstenar eller stenar infattade i smycken.

Att korrekt värdera ädelstenar kräver en rad olika faktorer:

När man sedan konstaterat vilken ädelsten det rör sig om och att den är äkta så återstår att sätta värde på den.

Smycken
-Är det guld? Vilken halt? Vad är det för stämplar? Av vem och var är det tillverkat? Hur gammalt är det? Vad är det för sten/stenar? Är de äkta? Vad är smycket värt? Det här är bara några exempel på vanliga frågor. All denna information står i intyget som ABK Värderingskonsult utfärdar.

Det är av stor vikt att få med så mycket information som möjligt på intyget. Det blir nästan en Id-handling för det objekt som värderats/undersökts. Informationen fås fram genom teknisk/gemmologisk undersökning, fack/referenslitteratur, erfarenhet etc. Om så önskas kan intygen fås med ett digitalt foto.

Vacker grön granat, ”Tsavoilit”, 0.52 ct. kommer från Tsavo i Afrika. (HRD mikroskop, 10x förstoring, överbelysning).

Klockor
-Vad är det för märke? Vilken metall är den tillverkad av? Hur gammal är den? Även här är den sista (och viktigaste) frågan: -Vad är den värd?

Det är oerhört viktigt, framförallt då det gäller klockor, att du som kund då och då ”kollar upp” värdet. Ett exempel: om en Omega Seamaster är mellan 0 och 5 år gammal kan man fortfarande få ut en ny sådan hos de flesta försäkringsbolagen, men om den är 10 år gammal så har du som kund rätt till en kontant ersättning som motsvarar priset om och när den kommer ut på andrahandsmarknaden. I detta fall bör inte andrahandsmarknaden sammanblandas med ”marknadsplatser” på exempelvis nätet, där kunden/ägaren själv sätter ett pris. Ett pris som inte alltid speglar verkligheten korrekt.

Opal material har trängt in i en hålighet efter en Fossil mussla i Australien, för många tusen år sedan, 13.5x11 mm. (HRD mikroskop, 10x förstoring, överbelysning).

Diverse guld föremål.

Orange safir, oval, fasetterad, 1.37 ct (HRD mikroskop, 10 x förstoring, överbelysning, fiberoptik).

Blå safir, cabochon slipad, 3.76 ct , värde 21.000. (HRD mikroskop, 8x förstoring, överbelysning).

Briljant slipad diamant, rond 1.01 ct Top Wesselton F-VS1. (HRD mikroskop, 15x förstoring, underbelysning, fiberoptik).

Panerai, dykarur herr, stål, safirglas, 2003.

Fickur herr, enkelboett, silver, vit emalj tavla, kronograf funktion, s.k. ”one button chronograph”, början 1900.

Baume et Mercier, herrur, mellanstorlek, rg 18 k, svart tavla & krokodilband. Original spänne, diamant i uppdrags-kronan, ca. 1980-tal.

Diverse guld föremål.
Colliern tillverkad i rg 18 k med 18 st antika mynt, romerska, grekiska, antika Mellanöstern, 18 st cabochonslipade rubiner tot vikt 6.28 ct, samt 38 st briljantslipade diamanter tot ca 0.60 ct, tot vikt 129,8 gr. försäkringsvärde 98.000:-
Bords/väggur i silver, föreställande calender uret som i original finns på Norrmalmstorg i Stockholm, som dessförinnan prydde Linderiths Urfabrik på Drottninggatan 28 i Stockholm. Himmelsblå emaljbotten med stjärnhimmel bestående av stjärnor varav många har infattat rosensten slipade diamanter, tillverkad av Hovjuvelerare K. Andersson 1916, Stockholm, tot vikt, 2022 gr.
Fotoram, fram och bak. Tillverkad i förgylld silver, grön transliscent nefrit (Jade) med edlfenben i mitten, stämplad Fabergé

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.